Det lyder måske knap så lækkert, men din mund er fuld af bakterier. Det gælder både de gode og de dårlige bakterier. Der er nemlig nogle, der skal være der – og så er der andre, der er knap så velkomne.
En del af de bakterier, der opbygges i munden i løbet af dagen, er nødvendige og faktisk med til at beskytte dine tænder – problemet opstår dog, når tandhygiejnen ikke overholdes. Så kan du nemlig risikerer, at bakterierne tager overhånd, og det er faktisk det, der i sidste ende er med til at give tandsten.
Tandsten er noget af det, vi bekæmper allermest hos tandlægen – her kan vi nemlig komme tandsten i hu med en grundig tandrensning. Men – når det er sagt, får du de bedste resultater ved at forebygge fremfor at fjerne.
Tandsten kan dannes på dine tænder i løbet af få døgn – tandsten opstår nemlig af “gammelt” plak, som du ikke får fjernet godt nok med tandbørsten. Plak er i sig selv ufarligt, og det opbygges dagligt på dine tænder. Problemet opstår, når du ikke får børstet dine tænder godt nok, så plakken får lov til at blive siddende.
Når plakken får lov at sidde, bliver det nemlig til tandsten. Du kan mærke, om du har tandsten ved at lade dine tunge glide over bagsiden af dine tænder i over- og undermund. Hvis overfladen føles ru, er det som regel et tydeligt tegn på, at du har tandsten.
Tandsten ser gullige eller brunlige ud, og som regel er de til at spotte med det blotte øje.
Tandsten opstår, når du ikke får fjernet plakken, der opbygges dagligt, på dine tænder – det vil altså sige, hvis du ikke børster dine tænder mindst to gange om dagen, eller hvis du er lidt for doven, når du svinger tandbørsten.
Når først, der er dannet tandsten, kan du ikke selv fjerne dem. Det kræver derimod en grundig tandrensning hos din tandlæge.
Det er helt naturligt at have tandsten – det vil langt de fleste af os næsten altid have i et eller andet omfang. Derfor er det også vigtigt, at du får kontrolleret dine tænder ved tandlægen jævnligt – på den måde kan du sikre dig, at tandstenene ikke tager overhånd, så du kan passe bedst muligt på dine tænder.
Når vi fjerner tandsten, laver vi en såkaldt tandrensning. Her bruger vi som udgangspunkt en speciel ultralydssensor og håndinstrumenter, der gør, at vi kan fjerne både blød og hård belægning på dine tænder – skånsomt og effektivt. Vi er meget påpasselige med ikke at skade dine tænders overflade, og derfor anbefaler vi aldrig, at du forsøger at fjerne tandsten selv.
Du kan dog gøre meget selv for at forebygge fremtidige tandsten, så du holder dannelsen på et minimum.
Når det kommer til tandsten, er det bedste, du kan gøre, at forebygge. Selvom det fra tid til anden kan være aktuelt at få en tandrensning hos tandlægen, hvor du får fjernet eventuelle tandsten, er den vigtigste indsats din egen.