Brændende mund syndrom

Brændende mund syndrom (BMS) er en tilstand, der kan give smerter i munden eller på tungen. Det er kendetegnet ved, at der ikke er nogen oplagt forklaring på, hvad der forårsager det. Tilstanden bliver ofte også kaldt for mundbrand.

Typisk vil smerterne være til stede hele tiden, og kan opleves som om, at du har en brændende mund – deraf er navnet også opstået. I nogle tilfælde vil det dog i højere grad være en stikkende følelse.

Hvad er symptomerne på brændende mund syndrom?

Der kan være flere forskellige symptomer på BMS. Ofte viser tilstanden sig i form af smerter i munden, der ikke har nogen oplagt forklaring. Smerterne vil ofte ramme tungespidsen, den forreste del af ganen og/eller indersiden af underlæben.

Ikke alle oplever, at smerterne rammer samme sted, hvorfor dette kan variere fra person til person. Smerten kan bedst sammenlignes med den smerte, man oplever, hvis man har brændt munden ved at drikke en varm kop kaffe eller te.

Desuden er der mange, der oplever, at smerten bliver værre i løbet af dagen, mens andre bliver ramt af en smerte, der er både konstant og vedvarende. Hos nogle kan smerten være så intens, at den ikke blot er til gene, men derimod føre til nedsat livskvalitet.

Derudover kan det hos nogle vise sig som en følelse af mundtørhed eller opleves som ændret opfattelse af smag. Typisk vil det ændre sig til en bitter eller metallisk smag i munden. Ydermere er der også en gruppe, der oplever en form for følelsesløshed/prikken i munden.

Hvorfor får man brændende mund syndrom?

Man kender ikke årsagen til brændende mund symptom. Der er dog en lang række teorier om, hvad årsagen kan være. Flere gange er det desuden blevet undersøgt, om det kan være noget, der opstår i forbindelse med andre sygdomme, men ingen klare svar er blevet fundet.

En af de mere udbredte teorier er, at brændende mund symptom er forårsaget af skade på nerveceller i munden, mens andre teorier omfatter følgende:

  • psykologiske problemer, herunder angst og depression
  • mangel på vigtige kosttilskud (zink og B-vitamin)
  • svampeinfektion
  • hormonelle forstyrrelser
  • ændringer i spyt og/eller spytproduktionen

Når det kommer til psykologiske problemer, har det ikke være muligt at afgøre, om det er smerten, der fører til de psykiske problemer, eller om det er en psykisk tilstand, der giver smerter i munden. De fleste hælder dog til, at det er det første, der er tilfældet.

Der er flere kvinder end mænd, der får BMS, og det er en tilstand, der ofte kommer i forbindelse med overgangsalderen. Af denne grund er det også en udbredt teori, at de hormonelle forandringer, der forekommer i denne periode, kan have indflydelse på BMS.

Hvordan behandles BMS?

Hvis det er muligt at finde en specifik årsag til det, skal behandlingen naturligvis rettes mod dette. Hvis ikke, så vil det være muligt at finde visse lægemidler, der kan hjælpe.

Dette omfatter blandt andet medicin, der typisk bruges mod epilepsi. Det kan dog også være ældre midler mod depression. I begge tilfælde har det nemlig vist sig at have en smertelindrende effekt ved forskellige smerter.

Det er også muligt at lindre dine symptomer på egen hånd, men det er ikke altid nok. Vil du forsøge selv, kan du forsøge dig med følgende:

  • Undgå ting, der kan virke irriterende for din mund. Det omfatter bl.a. kanel, mint, stærke krydderier, tobaksrøg samt alkoholbaseret mundskyllevand
  • Har du en protese eller et implantat i munden, der er nemt at fjerne, kan det sommetider hjælpe, hvis man fjerner det om natten
  • Undlad at bruge normal tandpasta, men brug i stedet en tandpasta med natron, hvilket kan have en lindrende effekt
  • Nogle oplever, at sukkerfrit tyggegummi kan lindre symptomerne
  • Sug på isterninger og/eller hyppigt drikke små slurke vand
Søndergade 25
8600 Silkeborg
Telefon: +45 86 82 01 69
E-mail: reception@smilmedmere.dk