Rodbehandling

Rodbehandling – smertefri behandling i gode hænder

Har du hvinende tandpine eller generende smerter fra følsomme tandhalse eller revnede tænder? Så tyder meget på, at det er nødvendigt at foretage en rodbehandling. Men bare rolig – Hos TandlægeCentret i Silkeborg sørger vi for en tryg, god og ikke mindst smertefri oplevelse, når du får udført en rodbehandling hos os.

Rodbehandling er noget, vi udfører, når der er opstået betændelse i en af dine tandnerver – og selvom det ofte er forbundet med tandpine, er det ikke altid, det kan mærkes. Derfor er det vigtigt, du husker at passe både på dine tænder og dine tandlægetider.

Det er vigtigt, at du tager kontakt, når du kan mærke, at noget ikke er, som det skal være – jo længere, du venter, jo værre bliver smerten og jo større konsekvenser har det.

Leder du efter pris på rodbehandling? Klik her og se vores rodbehandling priser >>

Hvorfor får man rodbehandling?

Overordnet set skal der laves en rodbehandling, når der er gået betændelse i roden omkring en tand – det kaldes også for tandrodsbetændelse.

Tandrodsbetændelse og andre årsager til rodbehandling opstår, når et cariesangreb er blevet så dybt og voldsomt, at det er nået helt ned til tandens nerve. Den bedste måde at undgå en rodbehandling på, er derfor at holde tandhygiejnen, børste tænder og bruge tandtråd.

En rodbehandling er nødvendig når:

  • Du har fået et stort hul i tanden, som er nået helt ned til nerven og dermed har skabt betændelser
  • Du har fået lavet en stor plastfyldning eller tandkrone, som ligger for tæt på tandnerven
  • Du har revner i tænderne, som er blevet mere porøse efter store fyldninger eller gamle sølvplomber.
  • Du har fået revner i tænderne efter overbelastning fra at tygge/skære tænder.
  • Du har fået et kraftigt slag på din tand i forbindelse med en ulykke, et fald osv.

Du kan altså godt få noget, der ligner rodbetændelse i en tand, der allerede har fået en rodbehandling eller en stor fyldning. Den hyppigste grund til, at vi laver rodbehandling af tand, er dog på grund af huller i tanden, der er nået igennem tandbenet og ned til tandnerven.

8 symptomer, der kræver rodbehandling:

  1. Du oplever dunkende, konstante smerter i/omkring tanden
  2. Det gør ondt eller er ømt, når du synker
  3. Du er øm eller oplever smerter, når du tygger
  4. Din tand har ændret farve
  5. Du har en øm, hævelse (som kan være en tandbyld)
  6. Du er øm, hævet og har måske smerter under kæben
  7. Du har en dårlig smag i munden
  8. Dit tandkød er ømt eller gør ondt

Det er ikke altid, du vil kunne mærke, at du har betændelse eller bakterier i en tandrod – men oplever du nogle af ovenstående symptomer, bør du kontakte din tandlæge og få det undersøgt.

Det er vigtigt, du reagerer, hvis du har ondt

Vi ved godt, at du nok kunne finde på sjovere ting at lave end at tage til tandlægen – men hvis du oplever tandpine, er det vigtigt, du reagerer. Men det er også vigtigt, at du passer dine tandlægebesøg – det er nemlig ikke altid, at en rodbetændelse faktisk er noget, du mærker til.

Det kan have store konsekvenser, hvis en rodbetændelse får lov til at passe sig selv.

Kan man få rodbehandling med krone?

Der er under 10 procent risiko for, at tandens nerve dør, efter du har fået lavet en tandkrone – men selvom risikoen er lille, kan du risikere at skulle have lavet rodbehandling med krone.

Oplever du tandpine eller andet, er det altså vigtigt, du kontakter os – også selvom, du allerede har fået lavet en krone på tanden. Hvis betændelsen ikke behandles, vil den sprede sig videre til knoglen, og så har vi balladen – her kan den nemlig være svær at stoppe igen, og så kræves der pludselig et større indgreb.

Rodbehandling af tand: Sådan foregår det

  • Vi starter med indledende undersøgelser, hvor vi via et røntgenfotografi kan afgøre, om det er rodbetændelse, der er på spil.
  • Vi starter selve rodbehandling af tand med at bore et hul i tanden, så vi får adgang til rodkanalen. Vi vurderer også længden af roden, så vi ved præcis, hvad vi har at gøre med.
  • Herefter fjerner vi tandnerve og bakterier fra rodkanalen med speciallavede værktøjer, der renser helt ud.
  • Når alt betændelse og bakterier er fjernet, fylder vi rodkanalen op, så vi kan undgå, at der opstår betændelse eller bakterietilstande igen. Efterfølgende tjekker vi op på, om tanden er fyldt helt ud, så der ikke kan snige sig bakterier ned i roden igen.

Det lyder måske som en større omgang - men heldigvis har vi gjort det rigtig, rigtig, rigtig mange gange før. Hele behandlingen foregår selvfølgelig under lokalbedøvelse, så du hverken mærker irritation eller smerter.

Efter rodbehandling af tand: Det skal du være opmærksom på

Lige efter og på dagen for behandlingen vil du være bedøvet et stykke tid, før effekten afgår – her skal du passe på med at spise og tygge de første par timer (hold dig til det flydende). Både fordi fyldningen skal falde på plads og fordi, du risikerer at bide dig selv i kinden, da bedøvelsen gør, at du ikke mærker noget.

Et par dage efter rodbehandling af tand, kan du opleve forbigående smerter – det er helt almindeligt, og hvis det generer, kan du dulme smerten med smertestillende håndkøbsmedicin.

Hvis smerterne varer ved eller forværres, skal du kontakte os igen. Det er nemlig ikke meningen, det skal blive ved med at gøre ondt.

Tips til at undgå rodbetændelse og rodbehandling af tand

Du kan ikke børste en rodbetændelse væk. Er skaden først sket, er den eneste vej frem en rodbehandling.

Men du kan altid forebygge rodbetændelse – og det gør du ved god tandhygiejne.

  • Børst dine tænder mindst to gange om dagen med en blød børste eller elektronisk tandbørste og fluorholdig tandpasta.
  • Brug tandtråd – gør det før, du børster dine tænder.
  • Skær ned på sukkeret i det daglige
  • Pas dine tandlægetider

Rodbehandling pris: Hvad koster en rodbehandling?

Tror du, du kvalificerer dig til en rodbehandling? Så vil du selvfølgelig gerne have nogle rodbehandling priser, du kan forholde dig til.

Du kan altid få vejledende priser hos os, men for at få en konkret rodbehandling pris, kræver det, at vi har udført en konsultation, så vi kender omfanget. Der er desuden forskel på, om der skal laves rodbehandling af fortand eller kindtand og antallet af kanaler. 

Se vores rodbehandling priser her →

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram