Tandkrone

Tandkrone – beskyt din tand og få et flot smil

Har du en knækket, revnet, ødelagt eller på anden måde beskadiget tand? En permanent tandkrone beskytter din tand, mens du samtidig kan få et flot smil. En veludført tandkrone skjuler nemlig skaden på din naturlige tand, og er den veludført, er det ikke til at se forskel på din tandkrone og dine naturlige tænder.

En tandkrone fås i flere forskellige typer, men fælles for dem er, at du får dit smil tilbage og samtidig undgår yderligere skade på dine tænder, fordi de er beskyttet fra blandt andet bakterier.

Hvad er en tandkrone?

Hvis en tand er så skadet, at det ikke længere er muligt at reparere den med en fyldning, kan man lave en tandkrone. En tandkrone er en holdbar, permanent løsning, som dækker den skadede tand helt og dermed både beskytter og giver dig et flot, naturligt tandsæt igen.

En tandkrone kan være lavet af både porcelæn, guld eller en kombination af begge dele. En tandkrone fungerer som en slags hætte, der sættes over den skadede tand.

Hvornår laver man en tandkrone?

En tandkrone laves fx, hvis din tand er knækket, skadet eller af andre grunde ikke kan holde til en fyldning. En tandkrone kan også være en holdbar løsning, hvis tanden er blevet svag efter en rodbehandling.

Med en tandkrone får tanden sin styrke igen, så du kan tygge normalt, samtidig med at resultatet er flot og naturligt at se på. En tandkrone er en god løsning, hvis det er en enkelt tand, der skal fikses – er der derimod tale om flere beskadigede tænder, er et tandimplantat eller en tandbro muligvis en bedre løsning.

En krone på tand kan være løsningen på en beskadiget tand

Om det er en god idé at få lavet en tandkrone, kommer meget an på netop din tand. En beskadiget tand kan fikses på flere forskellige måder, og derfor kræver det en konsultation i klinikken, før vi endeligt kan afgøre, hvad der er den bedste løsning for dig.

En tandkrone kan være relevant, hvis:

  • Din tand er flækket eller revnet– fx på grund af en for stor fyldning
  • Din tand er svækket – fx efter en rodbehandling
  • Din tand er skadet – fx flækket eller andet efter et slag

Vi finder sammen ud af, om en tandkrone er det rigtige valg for netop dit tandsæt – og så lægger vi en plan for, hvordan dit forløb skal være.

Hvilke typer tandkroner findes der?

Der er flere forskellige typer af tandkroner, og det er forskelligt, hvilken type, vi vil anbefale til dig. Vi giver dig faglig rådgivning, men du har selvfølgelig også selv noget at skulle have sagt.

Når man taler om tandkroner, taler man typisk om tre forskellige typer:

  1. Porcelænskrone
  2. Guldkrone
  3. En blanding

1. Porcelænskrone

En porcelænskrone ligner en naturlig tand, og selvom denne type af krone er stærk, er den ikke helt lige så stærk som fx en guldkrone – og derfor anbefaler vi som udgangspunkt heller ikke en porcelænskrone til kindtænderne.

En porcelænskrone er stærk, og kan holde i mange år – og så får du et meget naturligt resultat, hvor du ikke vil kunne se forskel på den og dine naturlige tænder.

2. Guldkrone

En guldkrone er en af de stærkeste kroner, og derfor er en krone af guld det bedste valg til kindtænder. Selvom en guldkrone er stærk, og guld et blødt materiale – og det betyder, at en guldkrone sjældent slider unødigt på dine nabotænder.

Om du er til en guldkrone eller ej, er dog en smagssag. Modsat en porcelænskrone eller en blandingskrone, er en guldtand nemlig ikke tandfarvet.

3. MK-krone (metalkeramikkrone)

En MK-krone kendes også som en blandingskrone eller metalkeramikkrone. Denne type krone består af en kerne af guld, hvorpå der er brændt tandfarvet porcelæn. Det betyder også, at du med denne krone får det bedste af to verdner – en super stærk tand, der samtidig har et naturligt, tandfarvet udtryk.

En metalkeramikkrone kan laves til stort set alle tænder, lige fra kindtænder til fortænder.

Hvornår er en zirkoniumkrone bedre, end en plastkrone?

Der er flere tilfælde, hvor en zirconium krone er det bedste valg. Det kan bl.a. være i tilfælde af, at tanden er rodbehandlet eller har mangel på substans i selve tanden. Er det tilfældet, vil du kunne forbedre dens prognose, hvis du får sat en krone af zirkonium på tanden.

En sådan krone fungerer på samme vis som en hat, der holder sammen om tanden. Det gør, at din tand vil være uhyre holdbar, hvilket mindsker risikoen for, at din tand knækker. Det er vigtigt, for hvis din tand knækker, er der en risiko for, at du mister den.

Kronen er lavet af materialet zirkonium, der ikke blot er meget holdbart, men også har et flot udsende. Kernen af kronen består af ædelmetal, der er belagt med porcelæn. En zirconium krone pris vil være højere, end hvis du vælger at få lavet en krone af plastik.

Sådan foregår det, når vi laver en tandkrone

1. Første skridt er at lave et aftryk af din nuværende tand

Det første, vi gør, når skal lave en tandkrone (uanset om det er en porcelænskrone eller en anden type), er at lave et aftryk af din nuværende tand. På den måde bliver det nemmere for os at lave en krone, der passer til din tand, bid og tandsæt.

2. Vi lægger lokalbedøvelse, så behandlingen er smertefri

Når vi har lavet et aftryk af din tand, kan vi gå i gang med selve behandlingen. Før, vi overhovedet går i gang, lægger vi en bedøvelse i området, så du ikke mærker noget.

Hos TandlægeCentret går vi meget op i smertefri behandling, så du kan føle dig tryg, når du sætter dig i tandlægestolen. Derfor sørger vi for, at du er bedøvet, så du ikke mærker smerte under din behandling. Du kan måske mærke, at vi roder i din mund, men du kommer ikke til at have ondt, når vi udfører din behandling.

3. Vi sliber din tand til

Når vi er sikre på, at bedøvelsen virker, går vi i gang med at slibe din tand til. Vi sliber både din tand i højden og på siderne, så din tand til sidst er en lille “stub”, hvorpå vi kan sætte kronen fast.

4. Vi påsætter en midlertidig krone u får en midlertidig krone, mens den permanente tand udarbejdes

Når vi har filet din tand til, sætter vi en midlertidig krone på, så du ikke er generet, imens du venter på din permanente krone.

Din midlertidige krone er typisk lavet af aluminium – men som sagt er det kun midlertidigt, du skal gå rundt med den.

5. Din nye krone tilpasses

Når din nye krone er klar, kommer du ind på klinikken, hvor vi sørger for at tilpasse din krone. Vi tjekker om farven passer, størrelsen er rigtig, om kanttilslutning og bid passer.

Hvis kronen ikke er et perfekt match, skal den rettes til – det er nemlig vigtigt, at den sidder helt perfekt, så dit bid er godt og føles naturligt.

6. Hvis alt er, som det skal være, cementerer vi din tand

Når din tandkrone passer helt perfekt, skal vi sætte den fast på din slebne tand. Det hedder også at cementere tanden.

Når vi har gjort det, er din tand i princippet færdig, og du kan bruge tanden helt almindeligt igen. Vi rådgiver dig igennem det hele – lige fra vores første konsultation til hvordan forløbet er, når vi er færdige med din tandkrone.

Har du skade på flere tænder? En tandbro er muligvis et bedre valg

En tandkrone er en god løsning, hvis du skal have lavet én tand – men hvis du har skade på flere tilstødende tænder, er det ikke sikkert, en tandkrone er det bedste valg. Her kan en type af protese som fx en tandbro være en bedre løsning.

En tandbro er ideel, hvis du mangler en eller flere tænder, da den kan erstatte flere tænder på én gang. En tandbro kan laves, så den ikke bare lige kan tages ud. På den måde får du et flot og holdbart tandsæt, der både føles naturlig og ser naturlig ud.

Vi kan selvfølgelig først sige, hvad der er det bedste til dig, når vi har set nærmere på dine tænder. Først der, kan vi fortælle dig, om den rette løsning er en tandkrone, en tandbro eller måske et implantat.

Pris på tandkrone – kontakt os for en konsultation

Er du ked af en af dine tænder, eller skal du have lavet en krone for at beskytte en skadet tand? Hvis du leder efter pris på tandkrone, kan du altid se vores priser ved at klikke her. Det er dog vigtigt, du ved, at priserne skal ses som et udgangspunkt – vi kan give dig en langt mere præcis pris, når vi har set dig til en konsultation i klinikken.

Alt efter hvilken type tandkrone, der er tale om, er der forskel på prisen. Vi tilbyder fuldkeramiske kroner såvel som krone i metal/keramik fra 5.351 kroner, men kroner findes som sagt i mange variationer, og måske er et alternativ eller en anden sammensætning en bedre løsning for dig.

Vi tager altid gerne en snak med dig om, hvad der passer bedst til dine tænder, behov og ønsker. Du kan altid kontakte os, hvis du har spørgsmål. Du kan ringe til os på telefon 86 82 01 69 eller sende en e-mail til os på reception@smilmedmere.dk.

Søndergade 25
8600 Silkeborg
Telefon: +45 86 82 01 69
E-mail: reception@smilmedmere.dk