Syreskader tænder

Syreskader tænder: Hvad, hvorfor og hvordan behandler man det?

Syreskader på tænder, også kaldet erosioner, betegner, når dine tænder mister mineraler og bliver slidt, fordi de har været udsat for syreholdige madvarer eksempelvis. Syreskader skyldes ikke bakterier, men slet og ret syre – ofte syre fra kosten eller fra maven.

Døjer du fx med sure opstød, er der risiko for, at du får syreskader – men syreskader kan også stamme fra kosten.

Hvad er syreskader?

Syreskader på tænderne hedder også erosioner, og det betyder kort og godt, at dine tænder har været udsat for syre, som er ætset en del af tandens overflade.

Vores tænder består primært af calcium, og derfor har de en lav pH-værdi – og når vores tænder kommer i kontakt med syre, vil de blive opløst lidt efter lidt.

Du kender sikkert historien om, at hvis du lægger en tand i et glas cola, vil den blive opløst – og det skyldes simpelthen, at syren i colaen ætser calciummet, som vores tænder er lavet af.

Det er ikke altid til at spotte syreskader på tænderne, men symptomer kan være:

 • Dine tænder er mere matte eller omvendt helt blanke og glatte
 • Over tid slides din emalje helt af, så dine tænder ser gule ud
 • Kanterne på dine tænder kan se blålige eller gennemsigtige ud, da emaljen er meget tynd her
 • Er syreskaderne fremskredne, kan du se fordybninger i dine kindtænder og takker på kanten af fortænderne.

Ofte vil det kun være særligt fremskredne syreskader, der er til at spotte – men du kan altid holde med ovenstående tegn, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du lider af syreskader på dine tænder.

Hvorfor får man syreskader på tænderne?

Der kan være mange grunde til, at du får syreskader på dine tænder – men oftest kommer syren fra din egen mave eller det, du indtager.

 • Du kan fx få syreskader, hvis du indtager meget kost med et højt syreniveau. Det er fx syrlige frugter og syrlige drikke som cola, saftevand og juice.
 • Nogle typer af medicin er også særligt syreholdige, og hvis du svømmer meget, kan en klorholdig pool også være med til at give syreskader tænder.
 • Sidst men ikke mindst, kan syren også stamme fra din egen mave. Nogle sygdomme og diagnoser giver refluks og sure opstød, mens også bulimi kan give syreskader på tænderne.

Syreskader tænder: Behandling og muligheder

Har du syreskader på tænderne? Det bedste, du kan gøre, er at forsøge at fjerne det, der forårsager syreskaderne – fx ved at skære ned på syreholdige mad- og drikkevarer. Spottes syreskaderne tidligt, kan det være nok at skære det ud af kosten.

Er syreskaderne mere fremskredne, er der forskellige muligheder for behandling. Vi kan lave en behandling med fluorlak, forseglinger eller små fyldninger, der gør dine tænder stærke igen.

Det kan du gøre for at undgå syreskader tænder

Det bedste råd mod syreskader er at forsøge at forebygge dem, så du kan passe godt på dine naturlige tænder.

 • Skær ned for dit indtag af syreholdige drikke – cola, saftevand, juice og så videre
 • Hvis du vil drikke syreholdige drikke, så gør det i forbindelse med et måltid
 • Brug sugerør, når du drikker syreholdige drikke
 • Brug fluorholdig tandpasta
 • Lad være med at børste tænder, lige før eller efter du har indtaget syreholdige drikke- eller madvarer (mindst en time).
 • Skyld munden i vand, når du har indtaget noget syreholdigt.
 • Søg læge og behandling, hvis du lider af sure opstød og/eller opkast.

Er du i tvivl, om du har syreskader på tænderne? Du kan altid booke tid til en konsultation hos os – så kigger vi på dine tænder og finder ud af, hvorvidt du lider af syreskader tænder eller ej. Herefter lægger vi sammen en plan for, hvordan vi bekæmper dine eventuelle syreskader.

Søndergade 25
8600 Silkeborg
Telefon: +45 86 82 01 69
E-mail: reception@smilmedmere.dk