Tandkødsbetændelse

Tandkødsbetændelse: Behandling og gode råd til forebyggelse

Er dit tandkød mere rødt, end det plejer at være? Eller begynder du nemt at bløde, når du børster tænder eller bruger tandtråd? Så kan det være, du har tandkødsbetændelse.

Tandkødsbetændelse kan udvikle sig til paradentose, og selvom tandkødsbetændelse ofte kan gå over med den rette tandkødsbetændelse behandling, er det vigtigt, du sætter ind, før det udvikler sig. Når først en tandkødsbetændelse har udviklet sig til paradentose, er behandlingen mere omfattende, og du kan i sidste ende risikere at miste dine tænder.

Læs med her, hvor du får vores professionelle råd til tandkødsbetændelse behandling og forebyggelse.

Hvad er tandkødsbetændelser, og hvordan ved jeg, at jeg har det?

Tandkødsbetændelse er en betændelsestilstand i tandkødet omkring dine tænder. Alle, uanset alder og køn, kan få tandkødsbetændelse. Du kan have tandkødsbetændelse i et enkelt område, men du kan i princippet have betændelse i hele dit tandkød.

Tydelige tegn på tandkødsbetændelse:

  • Dit tandkød er hævet, rødt og måske også ømt.
  • Du kommer nemt til at bløde – fx når du børster tænder, bruger tandtråd eller tandstikker
  • Dårlig ånde eller dårlig smag i munden
  • Dit tandkød virker “løst”

Der kan være flere årsager til, at du har fået tandkødsbetændelse, men typisk skyldes det, at du ikke børster dine tænder godt nok. Er du ikke grundig eller hyppig nok til at svinge tandbørsten, ophobes der bakterier, så der kommer plak og tandsten langs tandkødskanten. Det kan irritere dit tandkød, og så opstår der en betændelsestilstand.

Hos tandlægen kan vi hjælpe dig med at forebygge tandkødsbetændelse ved hjælp af jævnlige tandrensninger, men det vigtigste er, at du selv sørger for at holde en god tandhygiejne.

Sådan behandler du tandkødsbetændelse:

Hvis du lægger mærke til, at dit tandkød er irriteret, rødt eller ømt, er det vigtigt, du får en tid hos os. Vi kan nemlig hurtigt og effektivt lave en tandkødsbetændelse behandling.

Når vi behandler en tandkødsbetændelse, gør vi det med en grundig tandrensning, hvor vi fjerner alt opbygget plak og tandsten – har du tandsten, kan du nemlig ikke selv fjerne det. Når vi har fjernet det hele, går der sjældent mere end et par dage, før betændelsen er helt væk. Det er dog vigtigt, du selv sørger for at holde en god tandhygiejne efter behandlingen.

Kan man selv behandle betændelse i tandkødet?

Alt efter hvor fremskredet din betændelse er, kan du selv have held med at komme betændelsen til livs med god og grundig tandhygiejne i området (grundig og hyppig tandbørstning, tandtråd og/eller tandstikker).

Er der tale om en mindre tandkødsbetændelse, kan man nogle gange selv behandle det – simpelthen ved at børste området grundigt, når du børster tænder. Men derfor anbefaler vi alligevel altid, du går til tandlægen alligevel, hvis dit tandkød er rødt, ømt eller har let til at bløde.

Hvis du ikke selv oplever, at tandkødsbetændelsen forbedres i løbet af et par dage, anbefaler vi, at du bestiller tid til konsultation og tandrens hos os.

3 gode råd til forebyggelse af tandkødsbetændelse

  1. Gå jævnligt til tandeftersyn – tandsten er næsten uundgåelige, og du kan ikke selv fjerne dem. Derfor bør du altid passe dine tandeftersyn, hvor vi kan fjerne opbygget plak og tandsten. Dét kombineret med god tandhygiejne hjemme er dit bedste værn mod tandsygdomme som tandkødsbetændelse.
  2. Børst dine tænder to gange om dagen i to minutter ad gangen – brug en blød børste eller elektrisk tandbørste og sørg for at komme hele vejen rundt, når du børster dine tænder.
  3. Brug tandtråd – tandbørsten kan ikke komme ind over det hele, og derfor er det vigtigt, du bruger tandtråd, så du kan fjerne plak mellem tænderne.

Er dit tandkød mere rødt, end det plejer? Bestil tid i dag

Et sundt tandkød er fast og sidder helt stramt om tanden, let nubret og med en svag lyserød farve – og så bløder det som udgangspunkt ikke, når du børster tænder. Hvis dit tandkød er begyndt at se anderledes ud i et enkelt eller større område, er det vigtigt, du reagerer, før det udvikler sig til fx paradentose.

Kan god tandhygiejne i et par dage ikke klare sagen, skal du sørge for at booke tid til en konsultation hos din tandlæge – du er altid velkommen til at kontakte os. Så finder vi hurtigt en tid til dig.

Søndergade 25
8600 Silkeborg
Telefon: +45 86 82 01 69
E-mail: reception@smilmedmere.dk